Intervju med Stefan Ingves om ledarskap

”Allt ledarskap är en repetitiv process. Det är någonting som man måste hålla igång hela tiden. Det är inte någonting som man studerar och så finns det det en gång för alla”, berättar Stefan Ingves under sin intervju på Stora Ledarskapsdagen 2023

Utforska Ledarskapets Kärna

En djupdykning i Ledarskap med Stefan Ingves

Välkommen till en exklusiv intervju med Stefan Ingves, där vi diskuterar allt från hans personliga ledarskapsfilosofi till praktiska tips för att bli en bättre ledare. Stora Ledarskapsdagen är ett måste för alla som vill utveckla sina ledarskapsfärdigheter och inspireras av Sveriges mest inflytelserika personer.

Hur kommer det sig att Stefan Ingves är med på Stora ledarskapsdagen?
Framförallt är det väl för att jag fick frågan. Sen så tyckte jag att det var ett intressant uppdrag i så mått. Å ena sidan har jag ju varit ledare väldigt länge, men jag har inte tidigare pratat om ledarskap. Då var det spännande att prova på och se vad som kommer ut ur huvudet när jag ska försöka förklara detta.

Är det skillnad att leda en grupp människor som man ser, som man konkret har framför sig, jämfört med att leda en nation i en ekonomisk inriktning?
Jag är ju nationalekonom och då håller man ju på med länder och hur länder i ekonomisk mening fungerar eller inte fungerar. Det är ju alltid svårt att inte kunna observera det jag gör. Jag har en tvillingbror som var arkitekt tidigare och han kunde gå omkring här i Stockholm och peka på en dörr. ”Jag har ritat den dörren.” Det är gripbart. Medan jag håller på med begrepp som bruttonationalprodukt eller penningmängd eller någonting sådant. Men en del av uppdraget består då alltid i att försöka översätta det till någonting som förhoppningsvis är gripbart bland många andra. På det sättet så brukar jag säga att en del av mitt arbete under lång tid har bestått i att vara en slags översättare. I meningen att jag har haft ett stort antal experter som har arbetat i den organisation eller i de organisationer där jag har arbetat. Men mitt uppdrag har väldigt ofta varit att ta experternas ord eller råd eller förslag till beslut och göra om de orden till någonting som kan nå väldigt många. Det har alltid varit en integrerad del av själva uppdraget.

Vad känner du är viktigast i din roll som ledare?
Det är att åstadkomma resultat. Det som har blivit allt viktigare när levnadsstandarden stiger och givet den typ av arbete som vi gör. Vi gör att en väldigt stor del idag är ett tankegods. Då blir det att övertyga andra. Då kräver det en hel del eftertanke och arbete när det gäller att förstå sig på och lära sig. Hur man kommunicerar. Man kan göra rätt i sak. Men om ingen förstår vad du säger. Då blir det ju inte så.

Vilka är de stora utmaningarna för dig och andra ledare närmast framöver?
Det är ju detta att världen förändras hela tiden. Sen behöver du ändå ha en riktningsangivelse i denna osäkra värld. Sen måste du ta ställning. Du måste ha någon form av strategi. Sen ändras ju alla strategier eftersom världen ändras. Så får man acceptera det. Sen får man internalisera i sitt eget sätt att tänka det faktum att vi kan inte veta allt om hur det blir i framtiden. Beslut måste och ska fattas ändå.

Vad säger du om ett sånt här sammanhang som Stora Ledarskapsdagen?
Där man samlar talare och ledare i publik och diskuterar och samtalar sig. Det är ju bra och värdefullt att man gör det med jämna mellanrum. Allt ledarskap är en repetitiv process. Det är någonting som man måste hålla igång hela tiden. Det är inte någonting som man studerar och så finns det det en gång för alla. Inte minst är det så att om man väljer att gå sig på en handelshögskola eller universitet och ta kurser i ledarskap. Då kan det gå 25 år mellan att du tog kursen och att du verkligen blir ledare. Så ibland blir det lite för stort avstånd mellan vad är det du tillgodogör dig när du studerar. Det är inget fel i att studera men det är ju inte uppenbart när jag är 24 att jag blir vd för ett företag eller chef för en myndighet.

Stefan Ingves, Intervju på Stora Ledarskapsdagen 2023

Intervjuad av Fredrik Berling

Se hela intervjun med Stefan Ingves

Se vår exklusiva intervju med Stefan Ingves där han delar med sig av sina insikter och erfarenheter om effektivt ledarskap. Denna video är en del av Stora Ledarskapsdagen och ger värdefulla tips för alla ledare.

Fler intervjuer från Stora Ledarskapsdagen

Med Sveriges främsta ledare

Anmäl dig till Stora Ledarskapsdagen

Anmäl dig till vårt kommande evenemang och få chansen att lära dig av Sveriges främsta ledare.

Klicka på knappen nedan för att säkra din plats.