Intervju med Nils Van Der Poel om ledarskap

”Det som alltid har drivit mig, oavsett vad jag gör, är en strävan efter utveckling. Jag har alltid varit nyfiken, äventyrlig och tyckt om att förbättra saker – mig själv, andra och processer. Det har alltid varit centralt för mig.”, berättar Nils Van Der Poel under sin intervju på Stora Ledarskapsdagen 2022.

Utforska Ledarskapets Kärna

En djupdykning i Ledarskap med Nils Van Der Poel

Välkommen till en exklusiv intervju med Nils Van Der Poel, världsmästare och olympisk skidskoåkare, där vi diskuterar allt från hans personliga ledarskapsfilosofi till praktiska tips för att bli en bättre ledare. Stora Ledarskapsdagen är ett måste för alla som vill utveckla sina ledarskapsfärdigheter och inspireras av Sveriges mest inflytelserika personer.

Varför valde du att delta på Stora Ledarskapsdagen? 
Jag tyckte att ämnet var väldigt intressant, och att få vara en del av hela scenen och publiken var helt fantastiskt. Det var ett mycket bra val. Jag har sällan stått på scen inför så många människor när jag ska tala. Jag är ganska van vid arenor i tävlingssammanhang, men då är det ju en annan outfit och en annan mental stämning. Men det är alltid kul att vara i centrum och dela med sig av något man är passionerad av.

Finns det likheter i förberedelserna för att stå på scen som talare och att tävla?
Generellt sett kommer självförtroende från fakta. Det är den analysen jag har gjort efter mina tävlingsår, och det är något jag lärde mig av min egen idrottspsykolog som hjälpte mig mycket. Självförtroende kommer från fakta, och om du vill ha självförtroende i en given situation måste du förse dig själv med erfarenheter. Dessa kan bygga upp en faktabas som visar att du är duktig på det du gör och att du kan hantera situationen, oavsett om det handlar om en skridskoarena eller en scen där du ska tala. För att skapa en inre trygghet behöver du ett genuint förtroende för att du kan hantera det som du ställs inför.

När jag gick upp på scen idag hade jag väl lite lägre puls och mindre svett i pannan än när jag tävlar i skridsko.

Vad är dina bästa tips för att prestera på topp?
Om man ska prestera på topp tror jag att man måste börja med att ställa sig själv frågan: Varför gör jag detta? En kompis lärde mig om de ”sju PN” – Proper Previous Planning Prevents Piss Poor Performance – vilket är väldigt sant. Gedigna förberedelser är grunden för att kunna prestera bra, och sådana förberedelser kräver att man investerar mycket tid, engagemang, kraft och disciplin. Men för att kunna göra det måste man veta varför man gör det. När du förstår varför kommer du att vara villig att gå den extra sträckan som behövs.

Det är avgörande att ha en bred och god förståelse för varför man utför en uppgift, för utan det förlorar man motivationen och förmågan att utveckla och förbättra sig. Förberedelserna inför en prestation startar inte på tävlingsdagen eller dagen innan, utan långt tidigare.

Har du haft några förebilder?
Jag har haft många förebilder. En vän berättade om en undersökning som gjordes bland framgångsrika personer inom olika branscher. En av frågorna var om de haft några förebilder, och alla svarade ja. Magnus Helgesson menar att att imitera mästare är ett säkert kort för att lyckas, och det tror jag mycket på. Det handlar om att försöka ta efter vad andra gör bra, men samtidigt lägga sitt eget pussel och förstå att man är en ny ingrediens i det som skapas. Man behöver inte uppfinna hjulet på nytt, men man måste justera allt så att det passar en själv.

Personligen har jag inte haft en specifik förebild som jag försökt efterlikna helt och hållet, utan jag har inspirerats av olika människor och deras egenskaper. Jag har försökt efterlikna de egenskaper jag tycker är fantastiska och undvikit de jag inte gillar. Detta har jag tillämpat på många olika människor, från skridskoåkare till personer i näringslivet, vänner och familj.

Hur hanterar du motgångar?
När jag lämnade skridskoåkningen och gick in i ett nytt skede i livet insåg jag att jag skulle verka i en ny kontext och bransch. Jag gick från att vara mycket erfaren och kunnig inom en specifik sport till en situation där jag inte hade lika mycket erfarenhet. Men förväntningarna på mig skulle ändå vara höga, motsvarande de jag hade som idrottsstjärna. Jag insåg att jag skulle göra många misstag det första året, och det har jag också gjort. Men det handlar om att försöka lära sig av dem, att förstå vad som gick fel och hur man kan påverka det.

Det kräver förlåtelse både mot sig själv och andra att inse att misstag är en del av processen. Den som lyckas identifiera och åtgärda sina misstag är den som troligen kommer att lyckas bäst.

Vad drivs du av idag?
Det som alltid har drivit mig, oavsett vad jag gör, är en strävan efter utveckling. Jag har alltid varit nyfiken, äventyrlig och tyckt om att förbättra saker – mig själv, andra och processer. Det har alltid varit centralt för mig.

Nils Van Der Poel, Intervju på Stora Ledarskapsdagen 2022

Se hela intervjun med Nils Van Der Poel

Se vår exklusiva intervju med Nils Van Der Poel där han delar med sig av sina insikter och erfarenheter om effektivt ledarskap. Denna video är en del av Stora Ledarskapsdagen och ger värdefulla tips för alla ledare.

Fler intervjuer från Stora Ledarskapsdagen

Med Sveriges främsta ledare

Anmäl dig till Stora Ledarskapsdagen

Anmäl dig till vårt kommande evenemang och få chansen att lära dig av Sveriges främsta ledare.

Klicka på knappen nedan för att säkra din plats.